Tiberias

..oude stad met moderne outfit

Aan de oevers van het Meer, Romeinen , Rabbi's ..
Tiberias (Teverya=navel) is een van de vier heiligste steden voor het jodendom. Belangrijke rabbi's uit het verleden liggen er begraven. De stad werd aan het begin van de jaartelling gebouwd door Antipas, zoon van Herodes de Grote en genoemd naar keizer Tiberius die toen de Romeinse scepter zwaaide. Omdat de stad op de ru´nes van een oude (joodse?) stad werd gebouwd beschouwde de joden de stad als onrein en kwamen er niet. Het moet in die dagen een stad van pracht en praal in overtreffende trap zijn geweest. Een stadion, synagoge (om de joden te paaien) alsmede een paleis met een gouden dak. Alhoewel Jezus er nooit vertoefde leggen tegenwoordig de zogenaamde Jezus-boten er aan. Toeristen kunnen op zo'n boot een tocht over het Meer van Tiberias (Galilea of Yam Kinneret) maken. Vespasianus ( onder wiens hoede Flavius Josephus de schrijver was) veroverde de stad zonder slag of stoot. Belangrijke rabbi's drukte hun stempel op de religieuze kant van de stad. Rabbi Simon Bar-Jochai verklaarde in de tweede eeuw nC de stad rein. Het Sanhedrin (hooggerechtshof) vestigde zich er tot het jaar 429. De joden beschouwde de stad als middelpunt (navel) van de wereld. Sommige delen van de Mishna en Talmoed werden er geschreven, uiteraard na eindeloze discussies metde wetuitleggers.
De stad werd diverse malen veroverd door Byzantijnen en Perzen om vervolgens in 636 nC zonder slag of stoot in handen van de Arabieren over te gaan. Ook Tiberias ontkwam niet aan aardbevingen waarbij grote delen van de stad werden verwoest. In 1099 werd de stad onder leiding van de kruisvaarder Tancred tot hoofdstad van Galilea gemaakt. Na de grote slag bij de Hoorns van Hittin in 1187 werden de kruisvaarders verslagen en overheersten de Turken en Egyptenaren de plaats. Onder gezag van Suleiman the Great kwamen weer joden naar hun Teverya. Onder het Ottomaanse bewind bloeide een zijde industrie op, die echter later weer ten onder ging. In 1948 vertrokken de Arabieren uit de stad en sindsdien is de plaats uitgegroeid tot een bloeiende stad in het warmste deel van het land.
Tiberias ligt aan het Meer van Galilea. Aan de boorden van het Meer zijn veel restaurants met uitnemende keukens waar de Petrusvis op elk menu staat. De stad kent goede hotelaccommodaties. Vanuit de plaats kunnen boottochten op het Meer worden gemaakt zelfs tot aan de overkant om thee te drinken in Ein Gev.
Terug >> Steden of >> Index