Rode Zee
IsraŽl's doorgang naar het zuidelijk halfrond.......
De Rode Zee ofwel Golf van Akaba of Golf van Eilat, ligt ingeklemd tussen de Arabische woestijn , JordaniŽ , de SinaÔ en het uiterste puntje van IsraŽl . Daar vinden we ook de badplaats en toeristencentrum Eilat. Of de IsraŽlieten onder leiding van Mozes uit Egypte trokken deze zee zijn overgestoken is onbekend. Uiteraard is de Rode Zee voor IsraŽl belangrijk omdat via deze <zee> het zuidelijk halfrond maritiem kan worden bereikt. Toen Egypte in mei 1967 de Straat van Tiran afsloot werd dit in de rest van de wereld als een agressieve daad opgevat. IsraŽl nam dan ook volkomen legitiem actie hierop en de zoveelste oorlog kon niet uitblijven..

Het is een omgeving van schitterende landschappen, ruige bergen, wisselende kleuren waarvan rood het meest voorkomt. Het water is een groot aquarium en een eldorado voor duikers. Surfen, spelevaren en veel zon en zand zijn ingrediŽnten voor de vakantieganger. In de omgeving kunnen adembenemende tochten worden gemaakt waarbij de liefhebber van puur natuur ruimschoots wordt bediend.

Op zo'n veertig km zuidelijk van Eilat en iets minder dan 300 meter is een eiland. Het wordt Koraaleiland genoemd, maar in feite is dat niet juist omdat het een eiland van rots is. Kruisvaarder Boudewijn, die zetelde in Jeruzalem bouwde er het nog altijd aanwezige fort. Het fort is even vaalbruin van kleur als het eiland zelf. Veel duikers gaan erheen om de onderwaterwereld van koraal , flora en fauna te bezichtigen.. Vanuit Eilat kan weg90 gevolgd worden tot Taba, waar de grens overgestoken kan worden naar de SinaÔ, Egyptisch grondgebied.

Terug >> Landschappen of >> Index