Netanya

Toeristenplaats, groeistad ................

Gesticht in 1928 en uitgegroeid tot een stad met meer dan 110.000 inwoners. Op de foto (boven) de situatie medio 1976 toen nog een bescheiden toeristenplaatsje. Nu is deze kikar (plein) een grote wandelpromenade, het Atzmaut Square waar het verkeer verbannen is. Paard en wagen zijn nog wel in het stadsbeeld. Aan het eind van dit plein kun je met een trap naar beneden, naar een prachtig zandstrand.

Links en rechts van dit plein zijn de meeste hotels te vinden. De promenade is het einde van de hoofdstraat ,de Herzl Street. Aan het begin is een mooi overdekt winkelcentrum, hier canyon genoemd. De Herzl begint feitelijk bij de snelweg Tel Aviv >Haifa. Daar , aan de Derek Harakevetstraat, is het treinstation waar paard en versierde wagen toeristen oppikken. Halfweg de Herzl Street is de Benjamin Boulevard waar het centrale busstation is waar je alle richtingen uit kunt. Er zijn vele zijstraten met winkels en eetgelegenheden. Het is een bruisend stadje, waar Russisch evenveel op de gevels staat dan Hebreeuws.

De plaats ligt in de Sharon en moest het citruscentrum voor het land worden, maar er zijn evengoed veel diamantslijperijen. Een levendige diamanthandel tot gevolg. Voor toeristen is er buiten het mooie strand de diamantslijperijen en overvloedige winkels, weinig speciaals. Wel zijn er in de zomermaanden veel concerten op het Square ofwel in het nabij gelegen parktheater.

Inmiddels is er buiten het oude gedeelte een nieuwe stad aan het ontstaan, Natanya South. Zeer luxe flats en dito hotels bepalen de skyline.

In de omgeving van deze plaats treffen we diverse kibboetsen . De Westbank is op slechts 12 kilometer. Van de kust tot Tul Karm op de Westbank is het 13 km. Vanwege de nabijheid van de Westbank staat hier bitachon (veiligheid) hoog in het vaandel.

Iets ten noorden van Netanya stroomt de Alexander rivier in zee.

Terug >> Steden of >> Index