Negev woestijn

Mitspe Ramon centrum..

wakker worden in de woestijn....

De Negevwoestijn loopt ruwweg ten zuiden van weg31 tot het uiterste puntje bij Eilat. Ten oosten is de Dode Zee, ten westen de Gazastrook en in het zuiden de Sina´ woestijn. Centrum voor het hele gebied is Beersjewa.

De Byzantijnen en NabatheeŰn legden wegen aan en ontwikkelden landbouw en wijngaarden. De Romeinen lijfden tenslotte het Nabatese rijk in en maakten er de provincie Arabia van. Ru´nes van deze nederzettingen zijn o.a. te vinden bij Ein Avdat en Shivta . Deze voormalige Nabathese en Byzantijnse nederzettingen geraakten na de Perzische inval in verval en bloeienden pas weer op na 1948.

Het prachtige, fascinerende landschap rond de krater Mitspe Ramon kun je niet overslaan. Het begint dan met een rondgang door het bezoekerscenrum (zie foto boven) waar op boeiende wijze het ontstaan van de krater (geen meteoriet inslag, uiteen wordt gezet. Vanuit Beersjewa is het ongeveer 80km rijden. De kraters zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door het wegstromende water. Het gebied was toen een zee. Nu nog kun je overal in de Negev overblijfselen van vroeger maritiem (o.a. haaientanden) leven vinden. De hoogste top is ruim 1000m. Staande op het dak van het observatorium zie je in de diepte beneden in de krater de vele kleuren van steensoorten. Nubische zansteen en zwarte basalt overheersen. Vooral dat zwarte basalt geeft de indruk van grote brandplekken.Het landschap waar je onderweg doorheen komt is zeer de moeite waard. Grillige rotsformaties, glooiende heuvels met vele kleuren en soms adembenemende vergezichten. Soms zie een zandfontijn in een kolkende beweging over het land scheren. Weinig fantasie is er dan nodig om te bedenken wat de mens van 2000 jaar terug daarvan dacht. In het rijk van geesten en verschijningen had elk niet te verklaren gebeurtenis een functie. Mistflarden tot spontaan door de hitte in brand vliegende olierijke struiken, zandhoos tot bulderende wind, alles had een betekenis. Iets voorbij de plaats Ramon is een Paco (lama) ranch. Leuk om te bezoeken en te zien hoe men daar werkt, van de wol kleden weeft en de opbrengst van melk en vlees gebruikt om dit unieke project te bekostigen..

In de Negev valt nauwelijks 100mm regen per jaar. Maar toch kan een regenbui zeer gevaarlijk zijn omdat het water in de wadi's (droge rivierbedding) snel kan oplopen en wegen kan doen overstromen. Op sommige plaatsen staat dan ook een waarschuwingsbord, hetgeen bij veel toeristen een glimlach teweeg brengt. In de zomer is het overdag erg heet +40 is normaal maar in de nacht kan de temperatuur ver wegzakken. Belangrijke bomen zijn de tamarisk, acacia, terebint. Nachtdieren zijn de bruine hazen, stekelvarkens, slangen , muizen en andere knaagdieren. De Bonelli adelaar zweeft gracieus door het luchtruim van de Negev, maar ook raven en patrijzen kun je tegenkomen. Kevers, torren en schorpioenen bevolken de grond. Prachtig natuurschoon vinden we bij Arava en Avdat. Op sommige plaatsen zijn natuurlijke reservaten waar gazellen en antilopen zich in stand houden. En meer in het noorden van de Negev soms een verrassende bloemenpracht.

Om de Negev toch te onwikkelen was permanent water nodig. Zo is er een wateraanvoer via een pijplijn vanaf de Kinneret. Langs weg31 , tussen Beersjewa en Arad , vinden we nu veel kibboetsen (kibutziem in Hebreeuws) en wordt de streek meer en meer landbouwgebied. In 1948 woonden er voornamelijk Bedoe´nen . De bevolking was niet veel groter dan 4000 mensen,. Nu wonen er in het gebied met ondermeer de steden Arad, Dimona, Beersjewa, Eilat alsmede vele nederzettingen enkele honderdduizenden mensen. Op veel punten in het landschap zie je de zwarte lappententen van de nomaden. Maar steeds vaker siert een moderne schotelantenne de tent en zijn jeeps geen uitzondering meer. Een project om deze nomaden in stenen huizen onder te brengen is niet erg van de grond gekomen. Pannenkoeken eten de woestijn, geniet er van.

Een bezoek aan de kibboets Sde Boker met de hut van Ben Goerion is aan te bevelen. Daar is te zien hoe de voormalige staatsman leefde en werkte. Met zijn vrouw is hij nabij de kibboets begraven.

Kaart omgeving Sd Boker.

Het JNF heeft er diverse projecten waaronder het Holland Park nabij Eilat.
Terug >> Landschappen of >> Index