Metulla

Dit was "The good fence"

Metulla is een klein plaatsje aan het einde van weg90. Vanuit Tiberias te bereiken via een prachtige route overdeze weg. Eerst langs de boorden van de Kinneret, langs bananenplantages, landerijen van kibboetsen , langs Khatsor ha-Glilit waar rechts weg 91 je brengt naar de Golan. Verder langs de visvijvers in de Hula vallei , dan door Kiryat Shmona, waar je weg 99 naar prachtige natuurgebieden kunt nemen, gaat weg90 via scherpe dalingen en klimmers, naar de eindbestemming, Metulla. Kort voordat je het hek van Metulla passeert is aan de rechterkant de Ha-Tanur (schoorsteen) waterval. Een scherpe afdaling brengt je op een parkeerplaats vanwaar een wandeling door een prachtig stukje oernatuur je brengt bij een achttien meter hoge schoorsteen-achtige waterval. Het is ook mogelijk via een slingerpad met hier en daar trappen naar de top van de rots te gaan om van bovenaf de dikke straal water in de schoorsteen te zien verdwijnen.

Na het passeren van het hek van de kibboets Metulla, is aan de rechterkant van een soort buxusplant gesnoeid in "Welcome to Metulla".. . De geschiedenis van deze plaats is er een van veel militair geweld en stond bekend als de plaats van "The Good Fence", zie foto boven. Maar dit goede hek is allang verleden tijd. Sinds de zomer van 2000 is het helemaal verdwenen omdat IsraŽl zich toen terugtrok uit de veiligheidszone. De bordercrossing is enkele honderden meters terug verplaatst. De ijzeren vlaggen van IsraŽl en Libanon, onder de rook van de grensovergang , zijn niet meer. Veel toeristen vanuit de hele wereld hebben zich eronder laten fotograferen.

Metulla maakt een moderne indruk en het is aangenaam daar te verblijven. Ga bij het binnenrijden rechtsaf en parkeer op de top op een ruime parkeerplaats. Daar is tevens de eerste kunst te bezichtigen.

The Good Fence ontstond in de jaren 70, toen de relatie met het buurland Libanon nog goed was. Veel Libanezen uit de omliggende dorpen werkten in IsraŽl, gingen er naar scholen of maakten dankbaar gebruik van de hoge geneeskundige voorzieningen bij de buren. Intensief contact tussen families [hoofdzakelijk Druzen] aan weerskanten van de grens was mede het gevolg van deze open grens. Dat alles is verleden tijd doordat de Hezbollah onder bescherming van SyriŽ en tegenwoordig vooral Iran de macht ging uitoefenen. Aanslagen en beschietingen met kathusja raketten waren het gevolg. Zelfs het zuidelijker gelegen Kiryat Shmona werd vaak belaagd en mensen brachten veel tijd door in hun schuilkelders. IsraŽl heeft toen , tot 2000, het zuidelijke deel van Libanon bezet en gebruikt als veiligheidszone.

Metulla werd gesticht in 1896 door hoofdzakelijk Russische immigranten. Vanaf de hoogste top waarop de plaats is gebouwd, heb je een magnifiek uitzicht over de omgeving. De sneeuw op de Hermon is duidelijk te zien. Maar ook kun je ver in Libanon kijken of een blik werpen op de Golanhoogte of de vallei van de Hulata. Vooral in het voorjaar kun je genieten van de wondermooie gestoffeerde bergflanken door bloemen of bloeiende bomen. Met helder weer is zelfs de ruÔne Qalat Nimrod te zien.

Terug >> Steden of >> Index