Meer van Galilea

Meer van Galilea ofwel Yam Kinneret, neemt in de Bijbelse historie van het Oude Land een voorname plaats in. Het Meer met een oppervlakte van 170 km2 heeft de vorm van een harp, nŤwel in het Hebreeuws. Het Meer is van groot belang voor de watervoorziening in IsraŽl . Het kan vier biljoen liter water bevatten, maar dat is al jaren verleden tijd. Door dramatisch weinig regenval in de afgelopen jaren heeft het Meer een bedenkelijk laag waterpeil. Niet dat het Meer zal verdrogen, maar als de laag zoetwater te dun wordt, kan het onderliggende brakke water naar de oppervlakte doorbreken en verzilt het Meer zoals de Dode Zee. Het Meer wordt gevoed door de Jordaan , maar ook vele kleine stroompjes vanaf de oostelijk gelegen Golanhoogte monden erin uit . Drie wegen omsluiten het Meer. Weg 90 , loopt van de zuidpunt van het Meer via Tiberias naar het noorden. Weg 87 omsluit de noordkant van het Meer en weg 92 de oostkant. De totale weg-afstand rond het Meer is ongeveer 55 km. Rond het Meer is veel vruchtbare grond . Een uitgelezen plaats voor veel landbouwnederzettingen (kibboetsen). Rijdend rond het Meer kun je genieten van prachtige vergezichten.

Citrusbomen bij kibboets Gadot

Sproei-installatie kibboets Gadot

Aan de boorden van het Meer vinden we een aantal belangrijke plaatsen zoals Capernaum (Kfar Nahum of Nachum), gelegen aan de noordkant, was de plaats waar Jezus in de synagoge predikte. Tussen het nabij gelegen Korazim en Tiberias woonden veel volgelingen van Jezus. Ook veel discipelen kwamen uit die streek. Aanvankelijk een vissersdorp en tot de 4e eeuw een welvarend stadje. Uiteindelijk door Arabische invallen ten onder gegaan. In 1866 door de Engelsman Wilson terug onder de mensen gebracht. Hij was het die de resten van de synagoge ,waar Joodse inscripties zoals de davidster de zevenarmige kandelaar en palmboom nog zichtbaar zijn, in een bijbels perspectief plaatste. In 1894 werd de ruÔne opgekocht door de Franciscaners. Deze historische plaats kan worden bezocht, waarbij gepaste kleding is gewenst. Korte broek en T-shirts zijn niet toegestaan. Er is een fraai gebouw met in het midden een enorme glasplaat waaronder de stenen zijn te zien waar Jezus met zijn volgelingen heeft gebivakkeerd. Denk eraan, bij fotograferen de flitser uitschakelen. Rondom het gebouw zwarte basaltsteen en de resten van de synagoge. Ruime parkeerplaatsen en verkoeling aanwezig.

Capernaum synagoge

Tiberias is een grote plaats. In het begin van de gebruikelijke jaartelling door Herodes Antipas gebouwd op de ruÔne van het vroegere Rakhat. Hier werd de Talmoed en de Misjna voltooid. De graven van beroemde rabbijnen zoals Maimonides, Akiva, Meir en Jochanan ben Zakhi zijn hier te vinden. Vanaf de hoogste top, weg 77 naar het westen, heb je een prachtig uitzicht over de stad, het Meer en in de verte de hoogte van Golan. In Tiberias zijn veel hotels aan de boorden van het Meer. Het is er warm tot heet, ook in de winter. Vanuit deze plaats zijn boottochten op het Meer mogelijk. Ook kunnen boten worden gehuurd. Tussen de Romeinen en de Joden zijn hier in het verleden zware veldslagen geleverd. Ook op het Meer. Flavius Josephus schrijft erover: Toen de vaartuigen welke Vespasianus (de Romeinse veldheer) bevolen had te bouwen klaar waren, ging hij met zoveel manschappen als hij oordeelde nodig te hebben het Meer op om de gevluchte bewoners te achterhalen. Niemand ontkwam en het Meer kleurde rood van het bloed en de stranden waren bezaaid met lijken. 6500 mensen sneuvelden .

Tegenover Tiberias, aan de oostkant van het Meer ligt de kibboets Ein Gev. Ook te bereiken met de vaste bootverbinding tussen deze twee plaatsen. Tussen deze plaats en het noordelijke Ramot liggen diverse stranden, zoals: Ashalim-, Susita-, Gofra-, Levanon- en Golan beach, om maar enkele te noemen. Eveneens tussen Ein Gev en het zuidelijke Ha'on zijn enkele stranden met fraaie namen zoals Rotem-, Ha-Ela- of Sheizaf beach.

Tiberias

Ein Gev appartementen

Ten zuiden van Tiberias liggen de oudste kibboetsen (kibboetsiem in Hebreeuws) van het land. Dganya Alef en Dganya Bet. (Degania 1 en 2). In 1909 gesticht als landbouwnederzetting door een groepje van zeven mannen en twee vrouwen. Het werd een groot succes. Degania 1 wordt ook wel de moeder van de kibboets genoemd. In het vruchtbare gebied van Kinnrot (feitelijk een dal) verrezen meer landbouwnederzettingen. We zien daar veel dadelpalmen en bananenplantages. Elk jaar wordt op de kibboetsiem en moshavim het oogstfeest (Gak Bikuriem) gevierd.

Ten noorden van Tiberias ligt het vruchtbare dal Ginosar met de gelijknamige kibboets. Niet alleen bananen worden daar geteeld, maar ook horloges komen daar als product vandaan. Zeker de bijbelkenners zullen hier het land en de omgeving ervaren als profetisch. Het ademt nog steeds de Grote Geschiedenis, de voetsporen van Jezus.

De Kinneret is van eminent belang voor de waterhuishouding van IsraŽl. We vinden er de streng bewaakte installaties van de watervoorziening. Hier begint de Yarkon pijpleiding die helemaal in de Negev uitkomt. Ook de kustgebieden krijgen via deze leiding hun inmiddels kostbare water.

meer info over de Kinneret >> klik hier

Degania Alef

Terug >> Landschappen of >> Index