Rivier de Jordaan

De Jordaan, een kwestie van water .....

De Jordaan is een wonderlijke stroom water. Het begint al op de Hermon, een berg van ruim 2700 meter. De top is van sneeuw voorzien en niet alleen een bron van water maar ook voor de ski-liefhebber. De rivier begeeft zich al slingerend naar het 250 km verderop gelegen diepste punt van de aarde, de Dode Zee. De rivier heeft diverse watervallen en wordt gevoed door vele zijstroompjes. Bekende watervallen zijn de Banias en Dan. Tegen betaling kan het natuurgebied van de Banias worden betreden. Via een stenen trap daal je af in diepte, waar het ravijn eindigt bij de waterval. De waterval wordt gevoed door Nakhal Guvta die op ongeveer 2000meter hoogte ontspringt op de Hermonberg. De bulderende waterval die vanaf de rotswand in de diepte van het ravijn stort is een spectaculair gezicht. Prachtig mooi helder water waarin vissen zwemmen. Baden is verboden , maar het water is ijs en ijskoud. Via kolkende stroompjes gaat het water naar een van de vele meertjes in de Hula.

Water, dat door regenval de poreuze vulkanische Golan voedt die het vervolgens weer afstaat aan kleine beekjes. Nakhal Orvim, nabij de kibboets Lehavot ha-Bashan, Nakhal Dan om er een paar te noemen. Uiteindelijk verenigen deze stromen zich in de Hula vlakte. De stroompjes Nakhal Snir Khasbani, Nakhal Dan en Nakhal Khermon komen samen nabij Amir en gaan dan verder als Yarden (Jordaan)

De Yarden ofwel de Jordaan rivier komt uiteindelijk in het Meer van Galilea (Kinneret) bij het Amnun strand. Aan de zuidkant van het meer komt de Jordaan bij de kibboets Dganya Alef weer uit het meer. Iets ten noorden van Gesher, gelegen aan weg90, gaat de Jordaan verder als natuurlijke grens met buurland JordaniŰ. Onder de Sheikh Hussein Bridge door, nabij Ge'on ha-Yarden reserve gaat de rivier almaar zuidelijker.

Na passage van de visvijvers van de kibboets Tirat Tsvi gaat de rivier onder de Allenby Bridge nabij Jericho door en langs de ru´ne Abdallah Bridge om uiteindelijke in de Dode Zee terecht te komen. Veel wadi''s komen uit in de Jordaan. Soms bij hevige regelval vullen deze droge riviertjes zich met water en lozen uiteindelijk op de Jordaan.

In tegenstelling tot de meeste rivieren, die zorgen voor vruchtbaar slib (Nijl of de Europese rivieren) heeft de Jordaan meer een religieuze en historische betekenis. Nabij de kibboets Gadot treffen we de brug en ru´ne Bnot Ya'akov, de dochters van Jakob de aartsvader. Staande op de randen van deze ru´ne zie je beneden de kolkende stroom van de Jordaan, waarin rafting (wildwater varen) buitengewoon populair is. Het verhaal van Johannes de Doper is overbekend. Gedoopt worden in de Jordaan is voor christenen als een tocht naar Mekka voor islamieten.

Er zijn veel verrassende doorkijkjes.

Terug >> Landschappen of >> Index