Jizre'el vlakte

De Jizre'el vlakte kenmerkt zich door laagland, omgeven door bergruggen. Op de vlakte zijn heel veel landbouwgebieden en kibboetsiem (Hebreeuws voor kibboetsen). Heel bijzonder is het jaarlijkse oogstfeest (bikuriem). De scheidslijn is aan de westkant weg66, ongeveer van Yokne'am Ilit tot iets voorbij weg65 knooppunt Megiddo. Naar het oosten vinden we Afula en vandaar begrenst door weg73 tot aan Ramat David. Zuidelijk van Afula vinden we het Gilboa gebergte ondermeer bekend van de Iris van Gilboa. Deze plant, purper van kleur, komt alleen daar voor. De vlakte kenmerkt zich niet alleen door de intensieve landbouw, ook vee en bijzonder fraaie natuurgebieden maken een tocht tot een blijvende herinnering. Het hele gebied loopt vanaf de heuvels van Galilea tot voorbij de Gilboa. Meestal wordt de vlakte HaEmeq [foto boven=vanaf Megiddo] genoemd. Vanaf de omliggende heuvels heb je een fascinerend gezicht op deze vlakte. De Taborberg is vrijwel altijd te zien. Soms kan op de vlakte een hardnekkige mist hangen.

Achter het Gilboa gebergte gaat de vlakte verder als Kharod Valley. Dit gebied treffen we tussen weg71 en weg65, tot aan de Jordaan. In het gebied van Kharod zijn veel visvijvers . Niet te vergeten het prachtige nationale park Gan Haslosha of Sahne.

De geschiedenis van het gebied is vanwege de ligging en vruchtbaarheid, nauw verbonden met veroveraars. Afula is een druk stadje en de doorgang naar het noorden, via weg65 o.m. Nazareth of Tiberias en naar Beit She'an weg71. Via de enorme visvijvers van Neve Eitan komt de weg uit bij de Sheikh Hussein Bridge, de grens met JordaniŽ.

Terug >> Landschappen of >> Index