Golan

IsraŽl veroverde de Golan in 1967

De Golanhoogte [kaart] is het gebied ten oosten van het meer van Galilea (Kinneret) en naar het noorden ongeveer langs de grens Gonen en Dan. Het gebied hoort bij SyriŽ, die het echter in 1967 verloren aan IsraŽl, overigens na een bittere strijd en veel gesneuvelden. De VN soldaten houden sindsdien toezicht op de naleving van de bestandsovereenkomsten. zie foto van monument en VN soldaat met IsraŽlische militairen. Alhoewel geannexeerd in 1981, blijft het een politiek gevoelig gebied.

In het ijzer-tijdperk was de Golan onderwerp van twist tussen de koninkrijken IsraŽl en Aram-Damascus. De Omride dynastie en de aan Damascus gelieerde Hadadezer dynastie voerden lange tijd strijd om het gebied. Hierbij sneuvelde de Omride vorst Ahab. Vervolgens bezette in 732 vC de Assyrische vorst Tiglat Pilezer het gebied en kwam een einde aan de nederzettingen. De volgende vijfhonderd jaar was het een gebied van nomaden. In de 2e eeuw vC veroverde Alexander de grote het gebied en bracht de nederzettingen weer in cultuur. De streek behoorde in vroeg-IsraŽlische tijd tot de stam Mannasse en vanaf medio 636 tot het gebied van SyriŽ. Tussen 1948 en 1967 bestookte de Syrische artillerie regelmatig de kibboetsen in de vallei beneden. Vanaf plateau Mitspe Golani is dat heel goed te overzien. Veel plaatsen kennen hun heroÔsche momenten van winnen en verliezen. Zware tankslagen zijn er geleverd. Susita mag niet vergeten worden. Vanaf deze hooggelegen plaats was het voor de SyriŽrs gemakkelijk de boeren in de dalen beneden te bestoken. [klik foto]

Er is weinig cultuur of kunst zichtbaar in de streek. Ten noorden van Tiberias zie je duizenden jaren oude zwartstenen (basalt) dolmen. De Golan kent uitstekende wijnhuizen. Een heel lekkere wijn is de Gamla Cabernet Sauvignon. Aanbevolen is het kersen eten bij de Druzen in Buq'ata.

Wie weg 98, slechts enkele kilometers van de IsraŽl Disengagement Line, volgt kan verzekerd zijn van panoramische vergezichten. Gelijktijdig groeit het besef hoe gemakkelijk SyriŽ al die jaren vrijelijk de kibboetsen in de dalen aan de boorden van de Kinneret kon beschieten. Veel kibboetswerkers zijn daardoor tijdens hun werk op het land gedood. De feitelijke grens met SyriŽ loopt tot aan het Meer. In het hoge noorden vinden we de berg Hermon (Har Hermon). Het Shlagim Observation Point is met 2224 meter het hoogste punt en in de winter een skigebied. We vinden dat uitzicht door bij Majdal e-Shams weg 98 te verlaten in de richting van Bol'an Observation Point. Vervolgens kom je bij Khoran.

Neem ten zuiden van Majdal e-Shams weg 989 en na 1 km weg 9898 naar het oude Kruisvaardersfort Nimrod. Vanaf de hoogte van deze burcht heb je een majestueus uitzicht over de omgeving. Vanaf dit punt kun je naar het westen via weg 989. Een zeer bochtige weg met scherpe dalingen, maar wonderschoon om te rijden. Na 12 km kom je bij de Sa'ar waterval. Vervolg vandaar weg 99 in de richting van Kiryat Shmona. Onderweg moet beslist een bezoek worden gebracht aan de Banias waterval. Er is een parkeerplaats, toiletten en gelegenheid tot het kopen van fris en souvenirs. Koop een ticket en maak een avontuurlijke tocht. Neem voldoende drinken (water) mee. Lopend door het diepe ravijn met oude bomen aan de steile wanden, waan je je in pre historische tijden. Uiteindelijk kom je aan het eind van de kloof bij een hoge wand begroeid met eeuwenoud geboomte. Van daar stort zich met donderend geraas een waterval naar beneden. Het water komt in een poel met helder water en vissen.. Van daar gaat het in een soms woeste stroom naar het zuiden. Ook is het mogelijk een lange wandeling (ruim een uur) te maken langs het riviertje, via geitenpaadjes, over bruggetjes en hier en daar Romeinse ruÔnes. Een niet te vergeten tocht.

Wil je vervolgens een droomtocht maken langs de grens met Libanon, neem dan na Banias weg 999 die uiteindelijk weer uitkomt bij het eerder genoemd skigebied. Toch op ontdekkingstocht op de Golan, bezoek dan het meertje Birket Ram, een zeer fraai natuurgebied. We vinden dat ten oosten van Mas'ada. Ook het nationale park Horshat Tal is een bezoek waard vanwege de rijke vegetatie. De gehele Golan kent een prachtige flora en fauna.

Bij de berg Har Bental heb je een prachtig uitzicht in de richting van de verlaten Syrische stad Kuneitra. Vervolgen we weg 98 naar het zuiden, dan kom je uiteindelijk bij Hammat Gader. Daar zijn overblijfselen van de Romeinse bezetting, een groot badhuis, en een grote poel met zwavelbronnen alsmede een krokodillenfarm. De geur van de bronnen roept herinneringen op aan de Dode Zee, voor wie daar geweest is. In de hete bronnen (constant 42 graden) kan worden gezwommen. De streek is tevens het stroomgebied van de Yarmoek en de imposante Sha'ar waterval met erboven een brug. De restanten van de spoorbrug Damascus naar Haifa en Beiroet liggen er nog.

Een mooie tocht is van Hammat Gader naar het noorden. Aan de ene kant van weg 98 uitzicht op de ravijnen van de Yarmoek en de andere kant de ruwe bergen met nog steeds mijnenvelden. Verder naar het Meer kom je in de landbouwgebieden met bananenplantages en groen gestoffeerde bergen. Bij de kruising (junction) bij Afik neem weg 789. Deze weg komt bij Kursi aan de boorden van de Kinneret uit op weg 92. Onderweg passeer je het Ofir uitkijkpunt, vanwaar een prachtig vergezicht over het meer. Vervolg weg 92 tot de kruising Ma'ale Gamla 6 km verderop. Neem daar weg 869 naar Gamla.(kameel). Deze plaats is in het jaar 67 nC zwaar belegerd geweest door de Romeinen en daar hebben duizenden bewoners de dood gekozen door van de steile rotsen te springen. Gamla is te vinden door weg 869 te volgen tot de kruising Dalyot met weg 808. Volg vandaar de borden naar ondermeer de Dalyot watervallen , Gamla uitkijkpunt en de Gamla ruÔne.

In de driehoek Gadot, Kiryat Shmona en Banias vinden we de Hula (Choela) , een voormalig moerasgebied. Drooglegging voltooid in 1957 ten koste van veel slachtoffers (malaria), Syrische schutters en andere Arabische bendes. Nu vinden we er diverse kibboetsen , meren en een prachtig agrarisch cultuurgebied. Velden met granen en fruit sieren het landschap. Het Hula park biedt mogelijkheden tot picknick en een uitgebreide wandelroute via houten plankiers over het water. Veel schildpadden en meervallen kunnen we in het water zien..

Terug >> Landschappen of >> Index