Natuur

klik op foto

Bezoek je in IsraŽl de natuur, weet dan dat er veel natuurwachters toezicht houden.....
In IsraŽl wordt de laatste jaren veel aandacht besteed aan de natuur. IsraŽl Nature Parks Authority is de organisatie voor natuurbeheer. Niet alleen worden de inwoners meer bewuster ten opzichte van de natuur , ook de lokale overheden zien het belang van een beschermde natuur. Er is een rijk planten- en dieren leven. Voor vogelspotters een eldorado vanwege de overvliegroute Europa>Afrika. Vooral de omgeving van het meer van Galilea en de Golan kan zich altijd verheugen in een grote vogeltrek. Minstens 500 soorten zijn er waar te nemen. Maart en oktober zijn de beste maanden voor waarnemingen. Duizenden vogels passeren de streek. De viskwekerijen in het gebied zijn niet blij met die naar vis zoekende gevleugelde vrienden.
Natuurbescherming is een begrip aan het worden. SPNI staat voor Society Protect Nature IsraŽl. Er bestaan diverse tijdschriften over de flora en fauna. Eretz is zo'n magazine. Vanuit Nederland kunt je je erop abonneren en wordt per post geleverd. Dit prachtige Engelstalige magazine beschrijft op boeiende wijze de natuur , bezienswaardigheden of wandelpaden in IsraŽl. Niet alleen flora en fauna maar ook het telen van meloenen of beschrijving van landschappen treffen we erin aan. Lid worden van de organisatie [INNP] Friends of Israel Nature and National Parks kan natuurlijk ook. Veel natuurgebieden zijn open voor bezoekers en overal tref je voldoende gelegenheid voor picknick of recreatief verblijf. Ook de Negev biedt onverwachte schoonheden zoals bij Avdat.
Het (JNF) Joods Nationaal Fonds (in IsraŽl KKL> Keyen Keren L'israŽl) kun je bij uitstek de boomplanters noemen. De organisatie is opgericht in 1901 met als doel het aankopen van land, meestal ontbost en verwaarloosd gebied. Bij het uitroepen van de Staat IsraŽl had men meer dan 95.000 hectaren aangekocht. Tussen toen en nu zijn meer dan 200 miljoen bomen op ongeveer 120.000 hectaren geplant. De meeste gebieden zijn toegankelijk voor recreanten. Het laten planten van een boom in IsraŽl ter gelegenheid van geboorte, verjaardag of anderszins is een steeds vaker gevonden verrassing . Zo'n boom is te bestellen bij het JNF en doet het goed als herinnering vanwege het mooie certificaat met gewenste tekst. De bomen worden geplant op die plaatsen waar de mens en soms de natuur voor kaalslag heeft gezorgd. Het onmogelijke bos van Yatir is 5000 hectaren bewijs dat het kan. Ten zuiden van dit bos moet het Holland Panorama komen.

Natuurlijke bossen zijn ruimschoots aanwezig in delen van Galilea. Naast eikenbomen treffen we ook naaldbomen en in het Hula-gebied de uit AustraliŽ geÔmporteerde eucalyptus boom. In de bossen tref je in het voorjaar wilde bloemen zoals bosanemonen, wilde azalea's of cyclamen. Ook hyacinten, tulpen of irissen groeien hier ook in het wild. De purperen Iris tref je alleen aan op de flanken van de Gilboa. Het Engels talige boekje "300 Wild Flowers of IsraŽl" biedt een schat aan informatie. Dit boek is te koop.

Naast de vele soorten vogels en planten kent IsraŽl een scala van zo'n 100 inheemse diersoorten. Slanke gazellen in het heuvelgebied, vossen en katachtigen alsmede andere zoogdieren treffen we meer aan in bosrijke omgevingen. In het zuiden in de woestijn kun je verrast worden door dartel over de rotsen springende Nubische steenbokken. Oppassen is het altijd voor levensgevaarlijke schorpioenen terwijl slangen en en andere reptielen de bodem bevolken.

Roofdieren zorgen voor een natuurlijk evenwicht onder de dieren, terwijl hoog in de lucht van de Negev de arend spiedt naar een prooi. Een van de weinige bomen in de woestijn is de Tamarisk. Op de grond groeien kleine struikjes en planten die meestal in de ochtenddouw even opbloeien en vaak onderdak bieden aan torren, kevers en andere insecten.

Om de natuur optimaal te behouden gelden inmiddels strenge wetten. Verbod op plukken van bloemen of uitgraven van bollen moet mede de natuur beschermen. Er zijn zo'n 150 beschermde natuurreservaten en dit aantal neemt alleen maar toe. Honderden planten- en diersoorten zijn beschermd en om overleving van bedreigde soorten te verzekeren is gezorgd voor veilige broedplaatsen voor vogels en afgeschermde gebieden voor o.m. hyena's, wolven en vossen.
Terug > Landschappen of Index