Eilat

Zon, zee, onder water, Golf van Akaba , toeristen...
Eilat is bij uitstek het vakantieoord voor binnen- en buitenlandse toeristen. Het is de meest zuidelijkste plaats van IsraŽl, gelegen aan de Rode Zee. Dit vakantieoord met niet veel meer dan een week regen per jaar biedt een scala aan vakantie mogelijkheden. Bereikbaar per openbaar vervoer, maar ook per vliegtuig, rechtstreeks vanuit Amsterdam. Zowel onder water als erboven zijn diverse faciliteiten die het verblijf tot een succes maken. De plaats zelf telt meer dan 20.000 inwoners . Veel hotelaccommodatie, met of zonder zwembad , pensions en andere accommodaties liggen vrijwel allen aan zee. Prachtige stranden, in de winter een heerlijk klimaat en zeewater dat nooit onder de 22 graden komt. Diverse excursies in de omgeving bieden een meerwaarde aan de vakantie. Vooral het achterland, de woestijn, kan boeiende tochten opleveren. Per auto of kameel. Naar het Koraaleiland [zie op foto achter kameel] kan worden gevaren. In combinatie met een cruise kan de voormalige burcht worden bezocht. Verder is er veel onderwater activiteit al dan niet met boten met glazen bodem of een mini duikboot. Snorkelen tussen tropische vissen kan ook of een korte duikcursus in de fascinerende wereld van onderwater leven. Zeker Coral World is een bezoek meer dan waard. Het ligt onder water en is te bereiken via een wenteltrap. Zeven meter onder de zeespiegel kan men genieten van een uniek schouwspel van tropische vissen , koraal en ander zeeleven. Een tocht naar de Timna mijnen en zuilen van Salomo aan weg90 naar het noorden, ongeveer 30 km van Eilat, is een beleving op zich. Ook een tocht door de Rode Ravijn met uitgesleten rotsformatie is een aanrader.
Eilat is een nog vrij jonge stad, maar de naam bestond al eeuwen geleden.. In 1948 was het niet veel meer dan een buitenpost van het Engelse mandaat leger. De geschiedenis van de streek is heel oud. Mozes zal waarschijnlijk de omgeving zijn gepasseerd.

De Egyptenaren dreven al handel met het koper uit de mijnen van Timna en koning Salomo bouwde er schepen. Vervolgens waren Edomieten, PtolemeeŽn en NabateeŽn er aan de macht. Ook de Romeinen hadden er een legerbasis. Zelfs de kruisridders onder aanvoering van Boudewijn I bouwden er in 1116 een fort. Voor de kust ligt het Koraaleiland [zie foto r.onder] waarop de restanten van een kruisvaarders burcht is te vinden.

Een bezoekje waard is ook het Israel Pace Museum over de joodse geschiedenis. In het Malkit Jewelry Centre kunt u zien hoe de Eilatsteen wordt gepolijst

Tussen de wijken van Eilat en de hotels is de vliegstrip, het Eilat Airport. Het eigenlijke (militaire) vliegveld Ovdah wordt het meest gebruikt voor het toeristenverkeer. Vanuit de haven achter het Moria Eilat Hotel (zie foto hiernaast) vertrekken de boten voor zeetochten.

In de stad zijn veel winkels en plaatsten voor toeristische ontspanning. Georganiseerde tours of zelfstandig per huurauto, beiden zijn aan te bevelen.

...stil strand of ........

een bruisende stad..... [klik]

.Koraaleiland

Terug >> Steden of >> Index