Dode Zee
Een bizar natuurwonder, breuk in de Riftvallei tussen SyriŽ en Kenia, 33% zout ..
De Dode Zee, in Hebreeuws Yam HaMelach, zoutzee, of in het Arabisch Bahr Lut, zee van Lot, ligt 394 meter beneden de zeespiegel. Daarmede behoort deze zee tot het diepste punt van de aarde. De Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus noemt het in zijn boeken de Asfaltzee. Er zijn stranden, je kunt in het water gaan liggen en drijven. Duiken of zwemmen is niet aan te raden omdat het zout een vernietigende uitwerking kan hebben op de ogen. Het is ook aan te raden bij het geringste druppeltje water direct en goed te spoelen met zoet water. Er staan op de strandjes overal douches.

Zout tot aan de horizon

De Dode Zee , Dead Sea, is ruim 430 meter diep, 17 km breed en heeft een lengte van 80 km. In het oosten zien we het Moabgebergte van JordaniŽ, in het westen is de woestijn van Judea en in het zuiden de vlakte van Sodom. Ten noorden vinden we Jericho.
Vanuit het noorden, de vlakte van Jericho, [foto] wordt water aangevoerd door de Jordaan. Ook Nakhal Zarqa en de Arnon brengen water naar deze zoutzee. In de winter valt hier ook regen . Doordat de woestijngrond hard en droog is stort het water zich in een kolkende massa naar het laaggebied. Soms moet de weg (90) wegens wateroverlast en steenval worden afgesloten. Niettemin is het waterpeil de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald.> En deze daling neemt almaar toe temeer, doordat steeds minder water van de Jordaan de Dode Zee bereikt. Een oud plan uit 1896 en opnieuw tot leven gewekt door de voormalige premier Begin om een kanaal te graven tussen de Middellandse Zee en de Dode Zee ligt in de ijskast. Niet in de laatste plaats vanwege de zeer hoge kosten. Eens zal misschien het 110km lange kanaal, het Mead-Dead-Project van de grond komen.
De zee bevat veel mineralen , geen levensvormen, maar is geliefd bij de toerist. De ene komt er voor puur bezinning in dit fantastische landschap, de ander voor de geneeskrachtige mineralen of men kuurt tegen psoriasis. Er zijn diverse hotels en kuuroorden te vinden in Ein Bokek of zuidelijker in Hamme Zohar. Naast het toerisme bestaat in het zuidelijke deel een actieve industrie, waaronder potas , chloor , zout en bromide. De zee is rijk aan grondstoffen voor ondermeer kunstmest.

Zee van Lot

In de winter is de temperatuur rond 30 graden terwijl in de zomer de veertig ruim wordt gehaald. Door de lage ligging is het zuurstofgehalte ruim tien procent meer dan op Middellandse Zee niveau en laat daardoor de uiterst schadelijke ultraviolette straling minder door. Zonnebrand komt nauwelijks voor, niettemin blijft bescherming van de huid gewenst. Regen is uiterst zeldzaam aan de boorden van de Dode Zee, alhoewel ik er in maart 1998 vanwege de regen niet kon vertoeven.

De grijswitte en zandkleurige bergen en rotsen , holen en kliffen, geven een adembenemend schouwspel bij zowel opkomende als ondergaande zon. Dan kleurt de zee in prachtige groene kleuren en betoverd de omgeving je denken. Ook vind je in deze desolate maar wondermooie omgeving een klein paradijs in de vorm van een kibboets... Ein Gedi is de plaats waar David zich verborgen hield voor koning Saul. Er zijn zoetwaterbronnen, een waterval, palmbomen en meer tropische flora en fauna

De omgeving biedt een aantal faciliteiten zoals de parfumketen Ahav en de school voor zweefvliegen of bergbeklimmen in Mezoque Deragot. Langs de gehele zee, van noord tot zuid zijn diverse bezienswaardigheden. Overnachten in kibboets Kalia is een aanrader. Dan kan het kortbij gelegen Qumran, de vindplaats van de Dode Zee rollen ,worden bezocht. Diverse droge rivieren , hier nakhal genoemd, bieden werkelijk fascinerende en nooit te vergeten gezichten. Zoals Nakhal Darga is een ravijn met watervallen, terwijl Nakhal Kidron loopt van de Dode Zee tot Jeruzalem. Een prachtig observatie punt is Yshai Observation Point. De 214 meter hoge Har Yishai, iets ten noorden van Ein Gedi biedt een fenomenaal uitzicht over de omgeving, de Nakhal David. Bij Metsad Bokek vinden we de ruÔne van een Romeins fort. Maar, Massada moet iedere toerist bezoeken, te bereiken met de kabelbaan of via het z.g. slangenpad.. Daar hielden boven op de berg bijna duizend Zeloten (opstandige Joden) stand tegen het immense leger van de Romeinse generaal Vespasianus. (kampindruk) Bij de zuidelijkste plaats aan de Dode Zee , Neve Zohar, kan weg 31 in de richting van Arad en verder naar het westen worden genomen. 23km verder splitst weg 90 met weg 25 die gevolgd kan worden naar Dimona. Weg 90 gaat verder naar het zuiden tot de grensplaats Taba. Op de splitsing, de Ha-Arava Junction staat een Negev monument vanwaar van een onbegrensd uitzicht over de omgeving kan worden genoten. Wel oppassen, want er staat vrijwel altijd een stormachtige wind die geen medelijden kent met hoeden en petten. Kinderen en lichte personen kunnen zo in de diepte worden geblazen.
Doordat alle goederen en benodigdheden van de hotels van ver moet worden aangevoerd, zie kaartje, is het verblijf in hotels aan de Dode Zee geen goedkope aangelegenheid. Het is wel een beleving om nooit te vergeten.
 Terug >> Landschappen of >> Index