Buurlanden
Libanon SyriŽ JordaniŽ Egypte
Libanon in het noorden. Libanon heeft nog geen vredesovereenkomst met de Joodse Staat. Op 6 mei 1983 werd wel een akkoord gesloten, maar uitvoering bleef achterwege. 7 maart 2005 besprekingen tussen de beide landen over terugtrekken van Syrische troepen. Inmiddels zijn alle Syrische troepen uit het land vertrokken.
SyriŽ in het oosten. SyriŽ en IsraŽl hebben nog steeds een grensconflict over de Golanhoogte en hebben geen vredesovereenkomst. SyriŽ heeft Libanon in een ijzeren greep. Steunt Hezbollah, waardoor regelmatig onrust aan de Libanongrens. 7 maart 2005 besprekingen tussen de beide landen over terugtrekken van Syrische troepen. Internationale gemeenschap eist volledige terugtrekking. Inmiddels zijn alle Syrische troepen uit het land vertrokken.
JordaniŽ in het oosten. Met buurland JordaniŽ heeft IsraŽl sinds 1994 een vredesverdrag. Grensverkeer is mogelijk. Geen betrouwbare buur doordat regelmatig anti-IsraŽl uitingen in de Arabische wereld worden gesteund. Na enkele jaren van afwezigheid is de ambassadeur in februari 2005 weer terug op zijn post in IsraŽl.
Egypte in het zuiden. Met buurland Egypte heeft IsraŽl sinds 1979 een vredesverdrag. De vrede is echter een koele vrede. Wel is het mogelijk om vanuit IsraŽl naar Egypte te reizen. Ook geldt hier, de Arabische anti-IsraŽl houding gaat voor een goed buurmanschap. Na enkele jaren van afwezigheid is de ambassadeur in februari 2005 weer terug op zijn post in IsraŽl.
Terug naar>> Index