Beersjeva

Stad in de Negev, Abraham, handelsroute naar het zuiden ...
Beersjeva, ook geschreven als Be'er Sheva , is een levendig stadje met voor toeristen goede uitgaansmogelijkheden. Er is een universiteit van hoog niveau, hotels en de wekelijkse Bedoe´nenmarkt. Ten westen van de stad is het Hazerim vliegtuigmuseum, te bereiken vanuit het centrum via weg 2357 net voorbij de nederzetting Khatserim. Het museum beslaat enkele hectaren waar zeker 100 vliegtuigen in de openlucht zijn te bezichtigen , w.o. de MIG21 die in 1966 door een Irakese piloot naar IsraŰl werd gevlogen. Ook radarinstallaties en ander legermateriaal staat er opgesteld.
Tussen het Beersjeva (zeven bronnen) van Abraham (begraven in Hebron) en de huidige status van het stadje ligt een wereld van verschil. De plaats lag op een kruispunt van kamelenroutes en ontwikkelde zich tot een stopplaats. Omdat er waterbronnen waren , een ideale situatie voor het ontwikkelen van een trefpunt voor nomaden en handelaren , tot een permanente nederzetting. In 1905 werd de Bedoe´nen markt officieel geopend en sindsdien is het elke donderdag marktdag met een uiteenlopend pluimage van kooplieden.. Byzantijnse bronnen spraken al van een groot dorp.In 1900 herbouwden de Turken het plaatsje om er vervolgens het centrum van de Negev van te maken.Het vinden van resten van een synagoge uit de 4e eeuw duidt op vroege Joodse bewoning.
Tegenwoordig wonen er in Beersjeva 160.000 mensen. Er zijn prima busverbindingen naar alle richtingen. Het vroegere onbeduidende nomadenplaatsje is uitgegroeid tot een volwassen stad met prachtige huizen van hoge architectuur, fraaie kantoorpanden en een goede infrastructuur. Het is voor zuidelijke deel van het land het bestuurlijke en economische centrum met naast medische ook culturele en educatieve centra's.
Van Metulla in het hoge noorden tot Beersjeva in het zuiden is ruim 290 km. Vanuit Tel Aviv is het woestijnstadje te bereiken via de kustweg 2 langs Ashdod waar de weg overgaat in nr4. Voorbij Ashkelon neem bij kibboets Yad Mordechai weg34 die overgaat in weg 25 naar Beersjeva. Kibboets Yad Mordechai draagt de naam Mordechai Anilewitz, een joodse leider die in 1943 het leven liet bij de opstand van het getto van Warschau . Ook kan bij Ashkelon weg 35 tot Kiryat Gat worden genomen en vervolgens weg 40. Weg 35 gaat verder naar Hebron. Vanuit Jeruzalem is het stadje te bereiken via weg 60.
Vanuit Beersjeva is de hele Negev te bereiken. Weg 40 gaat via Sde Boker naar Mitspe Ramon en vandaar tot de aansluiting met weg 90 op het kruispunt Ktura. Nabij Neve Kharif gaat weg 40 verder als weg 12 welke weg loopt langs de grens met Egypte om uiteindelijk in Eilat aan te komen. Weg 90 loopt van Metulla via de Westbank, langs Jericho, de Dode Zee, Eilat . Via de grensplaats Taba is het mogelijk door te rijden naar Sharm e-Sheik het zuidelijkste puntje van de Sinai.

Vanuit Beersjeva is via weg 25 Dimona te bereiken. Deze weg loopt vandaar door naar weg 90. Via weg 40 kan na 20km bij het kruispunt Ha-Negev weg 224 naar Yerukam worden genomen. Of 12km verder bij de afslag Thalim weg 211 richting Shifta en verder naar het zuiden.

Terug >> Steden of >> Index