ASHKELON

Stad aan de Middellandse Zee, opgravingen, Bar Kochba
Ashkelon, ook wel geschreven >Ashqelon, is een kleine plaats aan de kust ongeveer 53 km zuidelijk van Tel Aviv. Het is een moderne stadje met de oude kern Migdal (toren) genaamd. Gezien de opgravingen moet de plaats meer dan 7000 jaar geleden al bewoond zijn geweest . Farao Ramses III, AssyriŽrs en BabyloniŽrs waren veroveraars. In de oude geschiedenis komt ook het verhaal van het gevecht tussen David en Goliath en werd koning Saul er gedood. De plaats ligt langs de kust en maakte deel uit van de Via Maris. Hierdoor werd er veel handel gedreven door de opeenvolgende bevolkingsgroepen zoals Kanašniten, Filistijnen,Byzantijnen , Grieken en Romeinen . Ook de kruisvaarders lieten er hun sporen na. De Joodse vrijheidsstrijder Bar Kochba streed hier als laatste tegen de Romeinen.

Archeologie in Ashkelon

Het oude ommuurde Ashkelon , de tel, ligt in het Nationaal Park. Dit park is omgeven door zandduinen en delen van muren gebouwd door de kruisvaarders. Overal staan beelden uit Hellinistische en Romeinde tijd. Een Byzanrijnte kerk uit de zesde eeuw is te zien in het noordelijke deel. Nabij eveneens een mozaÔkvloer uit de vijfde eeuw. Een bezoek aan de Arabische markt op maandag en donderdag is aan te bevelen. In de buurt van de tel is een camping
Er is ook een modern Ashkelon, ook wel nieuw-Ashkelon genaamd. Gesticht in 1953 door immigranten uit Zuid Afrika . Een gedeelte van de stad draagt de naam Afridar, naar de bouwmaatschappij. Er is een industriegebied maar ook over een groot gebied stedelijke bebouwing, veel winkels ,kantoren en hotelaccomodatie.. En voor de toerist is er de zee, een mooie waterpark en uitgaansleven.

Het centrum is een prima startplaats voor tochten in de omgeving. Een bezoek aan de nabij gelegen legendarische kibboets Yad Mordechai hoort daarbij. Het klimaat is er overwegend gunstig. Enerzijds door de ligging aan zee en eveneens omdat de Negevwoestijn nabij is.

voor meer info .. . klik <Ashkelon>

..modern Ashkalon

Terug naar >> Steden of naar >> Index