Archeologie

Een willekeurige greep uit het verleden , opgravingen in Beit She'an, Jericho, Hazor, Jeruzalem ..
IsraŽl is niet alleen een smeltkroes van culturen, maar is tevens de belangrijkste schatkamer van oudheden. Hier werd de geschiedenis geregisseerd. Uiteraard hebben praktisch alle opgravingen een relatie met IsraŽl (Palestina, Filistina, Kanašn).
Beit She'an ligt dicht tegen de Jordaan aan het eind van de Jizreel vlakte. Reeds in 1479 vC werd de plaats al eens veroverd door Thoetmoses III en Ramses II heeft er een legerplaats gehad. Keizer Septimius Severus maakte er een bloeiende plaats van. Vermoedelijk door een grote aardbeving werd de stad verwoest. De opgravingen geven een schat aan oudheden. Pilaren met prachtig beeldhouwwerk, straten van ver voor de jaartelling, een mooi amfitheater en vele, vele brokken van al dan niet bewerkt puin. De stad dateert van minstens 5000 jaar terug en is vele malen herbouwd. De plaats is te vinden via weg 71 vanuit Afula of weg 90 vanuit het noorden. Veel visvijvers in de omgeving. Zeer heet in de zomer. Zeker op het terrein is een hoofddeksel aan te bevelen. In het stadje wonen ruim 15.000 mensen.

Aan het terrein van de opgravingen grenst de tell (heuvel) waarin nog vele jaren spitwerk zit. Ten noorden van deze plaats ligt de oude Kruisvaardersburcht. Belvoir.

Hazor in het noorden is ook een bezoekje waard .Ligt aan weg 90 Tiberias- Metulla en is makkelijk te vinden. Hazor was niet alleen een stad waar veel handel werd gedreven ook zetelde er het regionale bestuur. Salomon bouwde een dikke muur om de stad. In 732 vC werd de stad verwoest. IsraŽl's belangrijkste schatgraver, Yigal Yadin, vond er meer dan twintig bouwlagen en dateerde de stad tot zeker 1800 vC Hazor kent evenals Megiddo een ondergrondse waterput, te bereiken via een tunnel. Een tempel uit de veertiende eeuw wordt toegeschreven aan de Kanašnieten.

Ook Mamshit in de Negev, nabij Dimona aan weg 25, is een eeuwenoude historische plaats met een prachtige mozaÔekvloer.

Travel Israel Online

Megiddo vinden we aan weg 66. Vanuit het westen weg 65 richting Afula. Voorbij Um el Fahm komt de kruising met weg 66. Bij de stoplichten linksaf. Het staat aangegeven. Van afstand zie je de tell al oprijzen tegen de blauwe lucht. Je kunt de tell op rijden tot aan de parkeerplaats. Er is een ruimte met een maquette , een restaurant en enkele winkeltjes. Een wandeling over de tell brengt je in oude tijden. Mijn favoriete plaats voor een kleine meditatie is altijd de noordelijke uitkijkpost. Daar voel je het verleden. Neerkijkend op de opgravingen en de beschrijvingen van Flavius Josephus in het hoofd, herleeft het verleden. Beleef je de talloze veldslagen, de koningen en slaven, de bewoners en martelaren. En mogen we de geschriften erover geloven, zal hier ook de eindstrijd (het Armageddon) tussen goed en kwaad plaats vinden. Een bezoek aan en afdaling in de watertunnel is een aparte beleving.
Caesarea is een plaats aan de kust, gelegen aan de snelweg 2. Neem komende vanuit de richting Tel Aviv danwel Haifa ,de afslag weg 65 Caesarea >Afula. Het is een jong zeer modern stadje met prachtige wegen omzoomd met bloemen. De huizen zijn van uiteenlopende architectuur en de bewoners behoren tot de meer dan modale klasse. Een paar bijzondere musea zijn het bezoeken meer dan waard. Caesarea is meer bekend van het prachtige aquaduct en de oude stad met grachten aan het strand. Nabij deze schitterende bezienswaardigheden uit ver voorbije jaren zien we de gigantische energiecentrale Maor David. Het aquaduct , met enorme lengte en vele bogen,ligt op het strand en is vrij toegankelijk. Vanuit het voorgebergte van de Carmel voerde men het water aan met bestemming de door koning Herodes gebouwde stad.

De opgravingen zijn te bereiken via een loopbrug, het terrein met het theater via een hek. Entreekaarten kopen. Diverse restaurants maken het de bezoeker aangenaam..

Qa'lat Namrud ,zoals ze in IsraŽl zeggen, ligt op de Golanhoogte en is te bereiken vanuit Kiryat Shmona via weg 99 . Neem bij de Sa'ar waterval weg 989. Een weg met veel prachtige vergezichten. Het fort is vernietigd in 1759 door een zware aardbeving. Het fort heeft een lange geschiedenis. Sommige onderzoekers beweren dat het een Kruisvaarders fort is ,anderen dat het puur een oude Arabische stad is geweest. Er moet toegang worden betaald. Maar daar krijg je dan een indrukwekkend verleden voor terug. Nimrod ligt boven op een bergkam en biedt een weergaloos uitzicht over de omgeving, de Hula vallei en de Banias. Je raakt onder de indruk van de bouwkwaliteiten uit het verre veleden . Het ligt aan de oude route Tyrus-Damascus . Een dertiende eeuwse inscriptie op een toeganspoort is van Ayyubid, bouwer van het fort.
Capernaum (Kfar Nachoum) aan het meer van Galilea is traditioneel al een trekpleister voor toeristen. Zeker de pelgrims hebben die plaats in hun reisschema. Ondermeer de synagoge waar volgens overleveringen Jezus zou hebben gepredikt kan zich altijd in veel belangstelling verheugen.

Beatitude is een andere bestemming voor de pelgrims. Deze berg van de Zaligpredikingen ligt op bijna loopafstand van Capernaum en heeft een zeer fraai klooster.

Tabgha kerk (vermenigvuldiging van brood en vissen) ligt evenals Capernaum aan het meer.

Vlakbij zijn de vermoedelijke resten van het huis van Petrus en is de plaats waar Jezus over het water liep gemarkeerd met vlonders. De toerist kan hierop wandelen.

Jericho, heeft meer dan 9000 jaar verwoestingen overleefd.. Een plaats met een rijk verleden en daardoor een plaats met waardevolle archeologische vondsten, zoals een Neolithictoren van minstens 8000 jaar oud. Hoofdplaats van karavaanroutes uit de oudheid. De plaats is goed te bereiken vanuit Jeruzalem of vanuit het zuiden of noorden aan weg 90. Tegenwoordig onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit. Jericho kent ook een ander record, laagste gelegen stad op aarde, 250 meter beneden de zeespiegel. Kathleen Kenyon was er in de jaren 1952-'58 belast met opgravingen en schreef daarover een boeiend boek genaamd "Jericho". 2010 bestaat Jericho 10.000 jaar. Er ligt de grootste en mooiste mozaÔekvloer ter wereld.

Hyrcania. Nabij Jericho is de ruÔne van het klooster Hyrcania, een woestijnstadje uit de tweede eeuw vC en in 57 vC door de Romein Gavinius verwoest.

Ein Avdat. Deze plaats is te vinden 8 km ten zuiden van Sde Boker aan weg 40 in de Negevwoestijn. De Negev was het domein van NabatheeŽrs en Byzantijnen. Een bezoek aan Avdat blijft in je herinnering. Gebouwd op een heuvel waar vanaf een geweldig uitzicht over de omgeving. Uiteraard daardoor een geschikte plaats als vestingstad voor de Romeinen. Ook hier zie je beneden in het landschap de indrukken van de Romeinse kampementen. De archeoloog Avraham Negev heeft de herstelwerkzaamheden van de Byzantijnse tijd uitgevoerd.Nabij Avdat is een schitterende kloof die eindigt bij een waterval.

Shivta. Niet alleen Avdat herbergt een rijk verleden, maar ook Shivta is een bezoek waard. De plaats ligt ongeveer 50 km van Be'er Sheva aan weg 211 richting Nitzana. De NabatheeŽrs waren de stichters van Shivta, ongeveer twee eeuwen voor de jaartelling. In 106 vC werd de plaats evenals Avdat, ingenomen door de Romeinse veldheer Trajanus en ongeveer 400 nC werd de stad opnieuw bewoond, ditmaal door Byzantijnen. De resten van woningen en religieuze onderkomens zijn fraai en goed te bezichtigen.

Arad ligt aan weg 31 . Ook daar een door Aharoni opgegraven citadel. Nabij is de vroegere Kanašnitische stad bijna geheel blootgelegd. In de bronstijd was Arad al een voorbeeld van stedebouw. Er werd een IsraŽlitisch heiligdom uit de 10e eeuw vC gevonden. De benedenstad gaat terug tot een kleine 3000 jaar vC.

Jeruzalem is de schatkamer van oudheid. Met de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70 nC hield de archeologische opbouw een beetje op. Natuurlijk, opgravingen uit de tijd na die fatale datum zijn zeer bijzonder, maar wat zit er allemaal in de bodem vanaf de tijd dat de berg Moria werd bewoond. Dwalen door de Citadel van David, de sjoek (winkelstraat), de Klaagmuur (Kotel) en het Tempelplein. Overal zijn archeologen aan het spitten. Alle schatten van het verleden zijn te bezichtigen in het IsraŽl Museum.

Zeker zo imposant is nieuw Jeruzalem. Met de grote menora voor de Knesset (regeringsgebouw), het IsraŽl Museum met zijn merkwaardige witte koepel waaronder de Dode zee rollen, en dan is er Yad Vashem, hŤt museum van de Holocaust. De Herzlberg met nationale begraafplaats , Mount Scopis met de Hebreeuwse Universiteit, het Hadassah hospitaal met de ramen van Chagall, allemaal indrukwekkende plaatsen om te bezoeken.

Het Dode Zee gebied herbergt vele schatten uit het verleden. Jericho, Qumran, Masada, Avdat en de Negev om er maar een paar te noemen.

Qumran ligt aan weg 90 ,die doorloopt tot Eilat. Overnachten in de kibboets Kalia aan het begin van de route langs de Dode Zee komende vanuit de richting Jericho, is een beleving op zich. In de grotten van Qumran werden in 1947 door een herdersjongen de Dode Zee rollen gevonden.Ze zijn bijzonder, omdat ze naast heel veel op schrift gesteld verleden, het volledige boek van Jesaja bevatten. De sekte Essenen waren de oorspronkelijke bewoners.

Ein Gedi , daar vinden we een soort Hof van Eden. Deze oase van rust ligt aan de Dode Zee in de gevaarlijke en onberekenbare woestijn van Judea. Schuilplaats van David. Bezoek deze kibboets en je wilt niet meer weg.

Massada is de burcht bovenop de berg waar opstandige Joden tot het jaar 73 nC verzet pleegden tegen de Romeinen en waar Koning Herodes zijn paleizen had. Deze drie paleizen hangen aan de noordelijke bergwand en zijn uniek. Op deze plaats verdiende archeoloog en generaal Yigal Yadin zijn sporen. Boven op de berg treffen we een komplete plaats van gebouwen (deels gerestaureerd), graanschuren, ritueel bad en alles wat de Joodse cultuur in zich heeft. Een boeiende plaats waar heden ten dage de officieren van het leger hun eed afleggen. De top is te bereiken via een kabelbaan of het slangenpad, een door de Romeinse aanvoerder Flavius Silva aangelegde dijk naar de top. Flavius Josephus schenkt in zijn boek De Joodse Oorlogen ruim aandacht aan de strijd en dramatische afloop, bijna duizend mannen, vrouwen en kinderen pleegden collectief zelfmoord. Beneden zijn in het landschap nog de afdrukken van de kampementen te zien.

Herodion , mogelijk is koning Herodes hier begraven

Het dino sporenpad nabij Beit Zait is gemaakt door Mordechai Sofer, een voormalig student geologie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. In de zomer van 1962 informeerde Sofer aan professor Mosje Avnimelech, paleontoloog, dat er onbekende sporen waren gevonden in de tuin van ene Schwarzwald, net als Sofer, ook afkomstig uit Beit Zait (Beth Zayit) . Moshe Avnimelech ging de volgende dag spoorslags naar de voetafdrukken, welke op de foto zijn te zien. In een gebied verderop werd 400 vierkante meter  blootgelegd en ook daar werden de sporen aangetroffen. De sporen zijn zo'n honderd miljoen jaar oud en zijn van een vleeseter, de theropod dinosaurus.

Startpagina