Caesarea

Amfitheater , Aquaduct, Romeinen, Kruisvaarders , luxe huizen ..

Caesarea ligt 18km ten noorden van Netanya , tussen Sdot Yam en Jisre e-Zarqa. De plaats is te bereiken vanuit het zuiden, weg2, afslag Caesarea, een punt waar ook weg65 vanuit het oosten en de oude weg4 =Tel Aviv Haifa op uitkomen. De omgeving wordt sterk gedomineerd door de Yitschak Rabin Power Plant, een elektriciteitscentrale, met zijn honderden meters hoge schoorstenen, die bij avond en nacht schitterend zijn verlicht. Het landschap rond genoemde plaatsen doet vanwege de zandduinen een beetje Hollands aan .
Het meest is Caesarea bekend vanwege de archeologische opgravingen en het iets meer naar het noorden gelegen aquaduct. Maar de plaats zelf is een bezoek waard. Vele fraaie wegen omzoomd door heel veel bloeiende struiken zoals Chinese roos , oleanders en bougainville in diverse kleuren. De straten zijn schoon hetgeen ook wordt aangemoedigd door de vele borden Keep Caesarea Clean. Het is de plaats van de meer bemiddelde IsraŽliŽr en buitenlanders die er een optrekje hebben gekocht. Prachtige, soms mondaine, villa's die de wijken waarin de plaats is verdeeld een fraai aanzicht geven. Ook de ambtswoning van de president is in deze plaats te vinden. Neem de afslag naar het aquaduct en vervolgens de laatste weg rechts. Op die hoek is de woning van de president van het land. Doorrijden tot het aquaduct en dan genieten van het kilometers lang vrij schone zandstrand.
In Caesarea treffen we enkele musea's die voor de kunstminnende toerist geen verloren tijd zijn. Het Ralli museum, om er een te noemen, is gratis toegankelijk, gebouwd in haciŽnda stijl en hangt vol met een scala aan kunst. B.v. stukken van Salvador Dali zijn ruimschoots aanwezig.
IsraŽl's grootste weldoener, de familie Rothschild heeft ook hier de toon gezet voor een brede ontwikkeling van de omgeving. Ook voor de toerist. Het Dan Caesarea hotel en golfbaan alsmede het onderwatermuseum bij de iets verderop gelegen kibboets Maagen Michael biedt de vakantieganger aantrekkelijke faciliteiten.
Dan is er natuurlijk ook het oude Caesarea. De plaats uit de tijd van de Romeinen en kruisvaarders zoals de oude haven, de citadel en andere ruÔnes. Weliswaar op diverse plaatsen fraai gerestaureerd, maar inmiddels ook commercieel door de vele winkeltjes en restaurants. De oude ruÔnestad is tegenwoordig Nationaal Park. Er moet toegang betaald worden om zowel de ruÔnestad als het amfitheater te kunnen bezoeken. Overigens zijn de toegangskaarten voor beide plaatsen geldig. Het Romeinse aquaduct is vrij te bezoeken.
Nabij Caesarea liggen een aantal stadjes, waaronder Hadera waar het goed winkelen is. Het plaatsje heeft zowel goede spoor- als busverbindingen. Nabij Hadera , pal aan weg 65, ligt de kibboets Gan Shmuel met op het voorterrein een groot winkelcomplex inclusief een Mc Donald. Iets ten oosten van Caesarea aan weg4 ligt Or Akiva met een mooi overdekt winkelcentrum. Verder naar het oosten liggen de groeiplaatsen Pardesh Khana Karkur en Binyamina.
Terug >> Steden of >> Index